Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: arkadikovima@gmail.com

Aγοράζουμε ελληνικά προϊόντα για να στηρίξουμε τους Έλληνες παραγωγούς!

Καλωσορίσατε

στις σελίδες με εδήσεις και άρθρα για τα δώρα που μας δίνει η ευλογημένη αρκαδική γη εδώ και αιώνες


Επισκεφθείτε την νέα μας Ιστοσελίδα

Επισκεφθείτε την  νέα μας Ιστοσελίδα
......................................................Επισκεφθείτε την Σελίδα της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα".........................

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

ΑΡΚΑΔΙΑ Η ΓΗ ΤΗΣ ΑΦΘΟΝΙΑΣ: Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο


Με το 75% της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου να είναι έξτρα παρθένο, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον κόσμο σε παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου (που θεωρείται το καλύτερο ποιοτικά ελαιόλαδο), ενώ είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα σε όλο τον κόσμο. Το Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο είναι το ελαιόλαδο, του οποίου ο βαθμός οξύτητας εκφρασμένος σε ελαϊκό οξύ δεν υπερβαίνει το 0.8%. 
Η οξύτητα αποτελεί ένα από τα βασικότερα κριτήρια για την ποιότητα του ελαιολάδου, καθώς όσο πιο χαμηλή η οξύτητα, τόσο πιο ποιοτικό το ελαιόλαδο.Ουσιαστικά το Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο είναι το αγνό φυσικό λάδι ελιάς, χωρίς βιομηχανική επεξεργασία. Έχει έντονη φρουτώδη γεύση και άρωμα φρεσκοκομμένου καρπού ελιάς. Ενδέχεται να παρουσιάζει ευχάριστη πικράδα και μικρής διάρκειας κάψιμο στον οισοφάγο.

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

ΑΡΚΑΔΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ



Τα προϊόντα της Αρκαδικής γης είναι αυθεντικά. Η κτηνοτροφία ασκείται με το σεβασμό που υπήρχε πάντα. Τα κρασιά κερδίζουν διακρίσεις και τιμές ακριβώς λόγω της μεγάλης, αρχέγονης επαφής των Αρκάδων με την οινική παράδοση. Τα τεχνουργήματα που μπορεί να βρει ο επισκέπτης απηχούν τη γνώση αιώνων.
Η Αρκαδική γη παράγει τα πάντα. Οι μικρές διαφορές στο κλίμα δημιουργούν ιδιαίτερες ποικιλίες και μια νοστιμιά που δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Οι πατάτες της Τεγέας χρυσίζουν. Το Λιθοβούνι δίνει σκόρδα ντελικάτα, όλο γεύση. Τα κεράσια και τα βύσσινα είναι μοναδικά. Τα κάστανα της Σκιρίδας είναι τόσο γλυκά και τρυφερά που μπορεί κάποιος να τα φάει χωρίς να τα βράσει ούτε να τα ψήσει. Τα μήλα Delicious Πιλαφά έχουν αναγνωριστεί για την ανώτερη ποιότητά τους και έχουν καταχωρηθεί ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Τα γαλακτοκομικά της Αρκαδίας είναι περιζήτητα σε όλες τις αγορές. Η γραβιέρα Τριπόλεως με την πικάντικη γεύση και το πλούσιο σώμα γίνεται κυριολεκτικά ανάρπαστη. Φέτα, μυζήθρα, και ζυμαρικά φτιαγμένα από εντόπιας παραγωγής γάλα, με αυθεντικές χιλιόχρονες συνταγές, είναι οι γευστικοί πρεσβευτές της Αρκαδίας.
Οι «κρεοί μεζέδες», φτιαγμένοι από το τρυφερό κρέας των ντόπιων αιγοπροβάτων είναι πραγματική απόλαυση. Τίποτα καλύτερο από έναν καγιανά με παστό και ντομάτα δίπλα στο τζάκι. Οι επαγγελματίες στην Τρίπολη και παντού τριγύρω είναι περήφανοι όταν προσφέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα των κόπων τους.
Η Μαντινειακή γη έχει δώσει τόσο εκλεκτές ποικιλίες σταφυλιού που από την αρχαιότητα ήδη ήταν ξακουστές. Η παράδοση συνεχίζεται από αμπελουργούς και οινοποιούς με πάθος για το κρασί και την ιστορία του. Τα κρασιά της Μαντινείας είναι αναγνωρισμένα ως ανώτερης ποιότητος και εξάγονται σε απαιτητικές αγορές.